Mokkulat ja nettiliittymät

Paras mokkula tai nettitikku, valitse 4g tai 5g

Mokkula/nettitikku on kätevä tapa kuljettaa nettiyhteyttä siellä missä ikinä kuljetkaan. Mokkula ei ole kuitenkaan kätevä ainoastaan vain matkalle vaan myös kotiin tai ulos. Tutustu tarjontaan.

Mitä tarvitset?

Sopivimmat 4g ja 5g nettiliittymät mokkulaan

5g

dna

DNA Liikkuva 5G 1000M

Internetin max nopeus

1000 Mbit/s

Netti EU-maissa

25 Gt/kk

44.9/kk

Voit irtisanoa liittymän millon haluat!

Avausmaksu 4.9
Ei määräaikaa

5g

dna

DNA Liikkuva 5G 400M

Internetin max nopeus

400 Mbit/s

Netti EU-maissa

20 Gt/kk

12 kk ajan31.9/kk

12kk jälkeen 34.9€.

Ei määräaikaisuutta.

Avausmaksu 4.9
Ei määräaikaa

4g

dna

DNA Liikkuva 4G 200M

Internetin max nopeus

200 Mbit/s

Netti EU-maissa

17 Gt/kk

12 kk ajan25.9/kk

12kk jälkeen 29.9€.

Ei määräaikaisuutta.

Avausmaksu 4.9
Ei määräaikaa

Myös nämä saattavat kiinnostaa

Mokkula

Mokkula ei ole enää mikään uusi keksintö ja valtaosa tietää, mitä se tarkoittaa. Ainakin sen verran, että internet on saatavissa tietokoneeseen tämän laitteen kautta. Mokkula on reititin, joka hyödyntää mobiiliverkkoa. Nimiä on muitakin, kuten nettitikku ja USB-modeemi. Jos tarkempia ollaan, löytyy näiden osalta pieniä eroja, mutta emme paneudu siihen nyt. Mokkula nimeä käytetään nykyään eniten lähinnä DNA:lla, joka haki nimelle tavaramerkkiä vuonna 2007 siinä onnistumatta. Mokkulasta on mahdollista muodostaa internet-yhteys useampaankin laitteeseen kerralla langattoman verkon ansiosta. Aiemmin, mokkuloiden saapuessa markkinoille, niiden toiminta oli puutteellista eikä netin käyttäminen sen kautta ollut lainkaan niin laadukasta, kuin kiinteän laajakaistan.

Toimintojen kehittyessä on mokkulasta saatu vähitellen laite, joka on alkanut korvaamaan toisille talouksille jopa kiinteän laajakaistan. Helppo liikutettavuus on ratkaisevaa, joten netti on koko ajan mukana. Lisäksi sen siirtäminen esimerkiksi muuttotilanteessa on huomattavasti nopeampi ja usein edullisempikin vaihtoehto, kuin esimerkiksi kotiin sidotun nettiyhteyden. Laite on vaivatonta ottaa mukaan mökille tai muualle reissuun. Työmatkallakin mokkula varmistaa sen, että netti on koko ajan käytettävissä. Mokkula ei ole kuitenkaan kaikkien mieleen ja toiset väittävät kiven kovaan, että yhteysongelmat liittyvät juuri tähän laitteeseen. Nykyään netin jakaminen onnistuu kätevästi myös matkapuhelimen kautta, siksi toiset eivät koe tarpeelliseksi hankkia mokkulaa lainkaan.

Katso tästä aluksi kuuluvuusalueet kullekin operaattorille

Elisa

https://elisa.fi/kuuluvuus/

DNA

https://kauppa4.dna.fi/laajakaista

Telia

https://www.telia.fi/asiakastuki/verkko/verkko/verkkokartta

Moi

https://www.moi.fi/kuuluvuusalue

Paras mokkula matkalle

Lähes mikä tahansa mokkula on vaivaton ottaa matkalle mukaan. Pienemmät nettitikut kulkevat tietenkin kätevämmin, viemättä tilaa juuri lainkaan. Erityisesti juuri matkakäyttöön tarkoitetut mokkulat on tehty akultaan kestävimmiksi, jolloin latausta ei tarvita niin usein. Nopeudessa ei ole valittamisen varaa, vaan sillä päästään jopa 300 Mbit/s. Asennus on äärimmäisen yksinkertaista, joten mokkula on nopeasti käytössä ja netti avoinna. Yleensä operaattorin tarvittavat internet-asetukset löytyvät laitteesta, jolloin yhteyden muodostaminen voi onnistua välittömästi. Matkamokkulaa hyödynnettäessä säästytään esimerkiksi älypuhelimen netin jakamiselta. Tämä taas vähentää akun lataamistarvetta eikä kuluta puhelimessa toimimista varten tarvittavaa nettiä. Nopeuskin on tehokkaampi, kun käytössä on matkamokkula, eikä kännykän netti.

Nettiasemia on saatavilla myös erityisesti autossa tapahtuvaan netin tarpeeseen, jolloin netti on jokaisen autossa matkustavan käytettävissä. Laitteeseen saadaan virta tupakansytyttimen kautta. Ehkä lapsella on tabletti mukana ja piirrettyjä tekisi mieli katsoa. Tällaisessa tapauksessa auton nettiasemasta on hyötyä, eikä älypuhelimen akku tai netti kulu hotspotin käyttöön. Nettiboxissa saattaa olla myös erillisiä USB-paikkoja, joiden kautta voit ladata myös puhelintasi. Tässä laitteessa on yleensä operaattorin yhteysasetukset valmiina, joten laitetta on mahdollista käyttää samantien ilman erillisiä asennuksia. Käytössä voi olla samaan aikaan jopa kymmenen eri laitetta. Teoreettisen nopeuden kuvataan olevan jopa 150 Mbit/s. Laitteen hallintaa varten tarvitaan erillinen sovellus joko Google Playn tai AppleStoren kautta.

Matkalle mukaan otettavan parhaan mokkulan määrittää tässäkin tapauksessa se, millaista käyttö on. Paljonko käyttäjiä on, tarvitaanko minkä asteinen nopeus. Useimmiten nämä vaatimukset ovat matkakäytössä hieman vähäisempiä. Vaihtoehtoja on siis monia, mutta pienemmät ja pippurisimmat mokkulat, joiden kehittämisessä on erityisesti painotettu liikkuvuuteen ja käytön vaihtuvuuteen, ovat paras vaihtoehto kun matkustaminen on suuressa osassa. Tutustu tarkemmin vaihtoehtoihin ja valitse sinun tarkoituksiisi sopivin. Matkustaminen perheen kanssa suosii varmasti autoon yhdistettävää nettivaihtoehtoa, jolloin perhe pysyy tyytyväisenä. Hankinnassa on huomioitava monia asioita, mikäli matkustat yksin autolla, ei autonetti välttämättä ole hyödyllisin vaihtoehto. Valikoimaa löytyy laajalti, joten varmasti löydät oman mokkulasi.

Paras mokkula kotiin

Valittaessa mokkulaa kotikäyttöön, tulee huomioida kantoalue, joka netin tulee kattaa. Nykyään saatavissa on erilaisia vahvistimia ja muita lisälaitteita, mikäli kattavuus ei riitä pelkän laitteen puolesta. Tämän päivän mokkuloihin on liitettävissä jo suurempikin määrä laitteita, kun ennen kohtalainen yhteys riitti hädin tuskin yhteen laitteeseen. Kotona saatetaan katsoa useammin elokuvia, kuin esimerkiksi reissussa ollessa. Tuolloin on hyvä valita mahdollisimman suuren nopeuden tarjoava mokkula. 5G-verkossa toimiva laite takaa loistavan kuvan niin 4K-ominaisuuksien näytöllä ja televisiossa, kuin pelienkin kohdalla. Mokkula toimi langattomankin yhteyden kautta, mutta se on mahdollista yhdistää myös ethernet-kaapelin kautta. Mikäli tarvitset todella nopean yhteyden, valitse 5G.

Todennäköisesti kotiin valittavan mokkulan kohdalla on syytä valita vaihtoehto, joka kannattelee useampaa käyttäjää. Tietenkin perheen koko vaikuttaa, mutta jopa yksin asuvan luona saattaa käydä joskus vieraita, ystäviä, ehkä siskonpoika joka haluaa käyttää sedän nettiä. Valtaosa mokkuloista kestää useammankin käyttäjän jo perusmallissaankin, mutta pienimmät ja yksinkertaisimmat vaihtoehdot eivät välttämättä taas kykene pitämään yllä kohtuullista nettiyhteyttä kuin yhdelle tai kahdelle laitteelle. Niin kehittyneitä kuin monet mokkulat ovatkin, on edelleen olemassa myös nettitikkuja, jotka vaativat erilliset asennustoimenpiteet toimiakseen. Näiden asioiden harkinta on aina kannattavaa tehdä etukäteen ja maksaa mieluummin hieman enemmän hyvin toimivasta kuin ottaa puoli-ilmaiseksi jotakin, mikä aiheuttaa enemmän harmia, kuin hyötyä.

Älypuhelimet ja mokkulat käyttävät tarpeen vaatiessa hitaampaa verkkoa, mikäli esimerkiksi 5G-verkko ei käytettävissä. Tuolloin laite siirtyy käyttämään 4G-verkkoa ja sen ollessa tavoittamattomissa, siirrytään 3G-verkon käyttöön. Edelleen useissa laitteissa on myös 2G-verkon käyttömahdollisuus. Mokkuloille on saatavissa myös erillinen USB-modeemia (mokkulaa) tukeva reititin, jonka ansiosta internet-yhteyden jakaminen onnistuu useammallekin käyttäjälle. Useimmissa nykyaikaisemmissa mokkuloissa tällaista vaihtoehtoa harvemmin tarvitaan, vaan mokkulan ominaisuudet ovat huippuluokkaa. Useamman mielessä on varmasti epäilys siitä, että mokkulan kautta voisi esimerkiksi pelata korkealaatuista peliä ilman katkoja, mutta se on täysin mahdollista erityisesti uusimpien 5G-mokkuloiden kanssa. Mokkula alkaa pian olla hyvinkin käytännöllinen valinta kiinteän laajakaistan sijaan.

Paras mokkula ulkokäyttöön

Ehkä haluat pihallesi valvontakameran, mutta tarvitset siihen myös netin. Saatat miettiä riittääkö kantama sisältä langattoman yhteyden kautta, vai mitä ihmettä tälle voisi tehdä. Tätäkin varten on kehitetty oma ratkaisunsa eli mokkula, jonka voi asentaa ulos. Tuolloin mokkulan kehitys on kohdannut erilaisia haasteita. Vedenpitävyys on ehdottoman tärkeä ominaisuus, aivan kuten pölynkestävyyskin. Lisäksi Suomen ilmasto-olosuhteissa mokkulan täytyy kestää myös pakkasta. Eikä kuumuudenkaan suhteen saa olla kovin herkkä rikkoutumaan. Näiden kaikkien vaatimusten lisäksi mokkulan on kestettävä jonkin asteisia jännitepiikkejä ukkosen varalta. Tässä on onnistuttu ja asiakkailla on valittavanaan mokkula ulkokäyttöön, valvontakameraan, riistakameraan tai johonkin muuhun. Enää ei netti ole ongelma pihallakaan.

Laitenetti mahdollistaa nettiyhteyden valvonta-ja riistakameroiden lisäksi myös esimerkiksi koiranpantaan laitettavaksi. Kyse ei kuitenkaan ole varsinaisesta mokkulasta, vaan etäohjattavasta laitteesta. Ulkomokkuloita on saatavissa jopa 5G-verkolla ja näiden mokkuloiden kestävyys on testattu useampaan kertaan. Onhan vastassa Suomen vesisateet, pakkaset ja joskus jopa helteet. Ulkomokkulan on kestettävä kaikki nämä ilmanvaihtelut. Myös ukkosen osalta tulee olla suojaus, joten mokkulan tulisi kestää 6 voltin jännitepiikkejä. Pakkasta laite kestää jopa -40 astetta ja kuumuutta 55 astetta. Saunaan tätä laitetta ei kuitenkaan kannata viedä. Ulkokäyttöön tarkoitettuja modeemeja myydään operaattoreittain, ja niitä myyvät erityisesti suurimmat toimijat, kuten DNA, Elisa ja Telia. Näitä on saatavilla kuitenkin myös operaattorivapaasti, jolloin nettiliittymä on hankittava erikseen.

Ulkokäyttöön suunnitellut mokkulat eivät ole vielä kovin tunnettu keksintö, eikä niiden saatavuuskaan ole vielä itsestäänselvää. Teknologian huiman kehityksen puitteissa myös ulkomokkuloita saadaan kehitettyä koko ajan huomaamattomimmiksi ja kestävämmiksi, jolloin internetin hyödyntäminen korostuu entisestään. Ulkomokkuloita voi hyödyntää veneilyretkellä, asuntovaunulla tai muulla reissulla. Normaalin sisäkäyttöön tarkoitetun mokkulan käyttö ulkotiloissa ei ole suotavaa. Ulkomokkuloita on saatavilla esimerkiksi seinään kiinnitettäviä malleja, sekä irtomalleja, joita on mahdollista kuljettaa mukana. Mikäli siis mielit käyttää mokkulaa ulkona, kannattaa sitä varten hankkia ehdottomasti ulkokäyttöön tarkoitettu laite. Hintataso on ulkokäyttöön tarkoitetuilla mokkuloilla vielä suhteellisen korkea, joten mokkulan käyttötarve ja -ympäristö on syytä miettiä tarkkaan.

Mokkulan hyvät ja huonot puolet

Hyvät puolet

  • Liikutettavuus
  • Ei siirtokustannuksia
  • Nopea yhdistäminen

Huonot puolet

  • Rikkoutumismahdollisuus suurempi
  • Häiriöitä esiintyy helpommin
  • Mahdollisuus hukata

Millainen mokkula/nettitikku on hyvä?

Mokkuloita eli nettitikkuja on erilaisia, joten sinulle paras riippuu siitä, mihin käyttötarkoitukseen sen haluat. On huomioitava se, montako laitetta nettiä käyttää ja se, millainen nopeus on paras vaihtoehto sinulle. Mikäli kyseessä on elokuvien katsominen tai jopa pelaaminen, on netin oltava mieluiten nopein mahdollinen. Lisäksi on huomioitava, kuinka suuren alueen mokkulan halutaan kattavan. Nykyään on kehitetty ulkomokkuloita, jotka ovat mm. veden-, pölyn- ja säänkestäviä. Kotimokkuloita löytyy 4G ja 5G-verkolla ja näissäkin saattaa löytyä eroja kattavuusalueen ja nopeuden suhteen. Kaikki mokkulat liikkuvat kätevästi mukana mutta nimenomaan matkamokkulan suhteen on panostettu siihen, että asennus on vaivaton ja netti nopeasti käytössä.

Mokkuloissa on eroja nopeuden suhteen, vaikka kyse olisi 4G-yhteyden kautta toimivasta nettitikusta. Vuoden 2010 lopussa Suomeen virallisesti rantautunut 4G-verkko päihitti mennen tullen aiemman 3G-yhteyden. Vuonna 2018 alettiin rakentamaan testiasemia 5G-verkolle, joka on tietenkin jälleen huimasti nopeampi kuin edeltäjänsä. Mokkuloissakin on jo käytössä 5G-verkolle käypiä laitteita, mutta 4G-yhteyttä käyttäviä myydään edelleen suhteellisen paljon. Uudempaa verkkoa käyttävät laitteet ovat toistaiseksi melko kalliita. 5G-yhteys on moninkertaisesti nopeampi kuin vanhemmat verkot, joten kun nopeus on kaiken a ja o, kannattaa panostaa viitosen hankintaan. 4K-laatu pääsee oikeuksiinsa 5G-verkon kautta toimivien yhteyksien avulla. Mokkuloiden käyttöönotosta on tehty aina vain yksinkertaisempaa ja nopeampaa.

Internet-palveluiden markkinoille on ilmestynyt Mesh-järjestelmät, joilla reitittimen signaalia saadaan vahvistettua. Hallinta tapahtuu mobiilisovelluksen kautta. Näiden vahvistimien avulla saadaan esimerkiksi monikerroksisen talon internetistä huomattavasti tehokkaampi. Laitteissa on mukanaan myös tietoturva, mikäli järjestelmä otetaan operaattorin kautta. Internet-yhteys on huomattavasti nopeampi, eikä yhteys katkea edes pelin pyörteissä, vaikka talon ensimmäisestä kerroksesta siirryttäisiin kolmanteen kerrokseen. Mesh-laitteita on erilaisia ja yksi niistä on langaton yksittäinen tolppamainen Mesh-laite, joka samalla tavoin vahvistaa ja nopeuttaa nettiyhteyttä. Kun tarpeen ei ole hankkia laitteita useampaan paikkaan, suurempaan rakennukseen, voi parhaiten toimia tämä yksittäinen, langaton Mesh-laite. Laitteita on eri näköisiä ja mallisia, kunkin oman maun mukaan.

Mokkulan hinta

Kuten olemme jo todenneet, mokkuloita on todella paljon erilaisia. Saatat saada mokkulan todella edullisesti, mutta ominaisuudet todennäköisesti ovat melko rajalliset. Voit saada hankittua mokkulan jostakin internetissä toimivasta verkkokaupasta alle kymmenellä eurolla. Näiden mokkuloiden ominaisuuksista tuskin riittää paljonkaan puhuttavaa. Ja nämä ovat niitä laitteita, joihin sekoitetaan edelleen jo pelkkä mokkula-sana. Laadukkaat ja huippunopeat mokkulat maksavat useampiakin satoja, mutta tällöin niiden hyödyntäminen on varmaa ja yhteydet toimivat moitteettomasti. Myös tietoturvallisuus on operaattoreiden kautta hankittavissa mokkuloissa yleensä kunnossa jo valmiiksi. Sijoitukset ovat yleensä kertaluontoisia, laitteita ei tarvitse hankkia kovin usein. Joten kun tarve vaatii, kannattaa hankkia omia tarpeitaan palvelevat laitteistot ja tuotteet.

Hintaeroihin vaikuttaa monet asiat, kuten tietenkin jo se, paljonko laitteen eteen on nähty vaivaa ja kuinka monimutkaista teknologiaa siinä on hyödynnetty. Monipuoliset, nopeat ja tehokkaat laitteet ovat luonnollisesti hintavampia, kuin vaatimattomammat, yksinkertaisemmat laitteet. Mikäli tarvetta on vain satunnaisesti esimerkiksi ulkokäyttöön, ei sitä varten kannata hankkia samantien ulkokäyttöön soveltuvaa mokkulaa. Tuolloin kannattaa miettiä vaihtoehdot mokkulan käyttämiseen tilassa, jossa laite ei joudu ulkoilman armoille. Autoon tarkoitettu mokkula on omiaan, mikäli autolla tulee liikuttua useammin. Vaikka liikkeellä olisi yksin, on auton mokkulasta hyötyä esimerkiksi navigaattoria varten tai musiikin kuunteluun. Käyttötapoja on lukuisia ja sinä tiedät itse, mitkä ovat sinulle tärkeitä.

Kehittyneempien mokkuloidenkin hintataso tulee varmasti kohtuullisemmalle tasolle, kuten aina teknologian kehittyessä. Yleisön tutustuessa paremmin erilaisiin mokkuloihin ja niiden käyttömahdollisuuksiin, alkavat nämä yleistyä todennäköisesti melko laajaltikin jolloin kehitystä tapahtuu lisää ja samalla hinnat laskevat. Kuten kaikessa, laadulla on kuitenkin hintansa. Mikäli mokkulaa ei tarvita vain muutaman päivän ajan, on parempi sijoittaa hieman arvokkaampaan ja varmasti parempaan mokkulaan, kuin säästää muutama kymppi ja harmitella toimimatonta laitetta. Ehkä kipakka matkamokkula olisi sinulle kaikkein kätevin vaihtoehto? Saat netin helposti mukaasi lähtiessäsi reissuun, eikä puhelimen nettiä tarvitse kuluttaa sitä varten. Puhelimen akullakin on tapana kulua aivan liian nopeasti, varsinkin reissussa ollessa.

Reititin, mokkula, modeemi..?

Ei ole lainkaan ihme, että useammat menevät hieman sekaisin nimikkeistä reititin, modeemi, mokkula, nettitikku, USB-modeemi. Ja mitä eroja näissä lopulta onkaan. Mokkula, nettitikku ja USB-modeemi ovat pääsääntöisesti sama asia. Kuitenkin nämä kaikki tarkoittavat myös reititintä. Mokkulaa ei juurikaan kutsuta reitittimeksi, mutta se on kuitenkin mobiilireititin, jota kutsutaan myös mokkulareitittimeksi. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Eroja mokkulan ja kiinteän laajakaistan reitittimen välillä on se, että mokkula toimii täysin langattomasti. Toimintaperiaate on siis hyvin pitkälle sama, mutta mokkula on huomattavasti kevyempi ja kätevämpi versio kiinteän nettiyhteyden reitittimeen verrattuna. Toki eroja liikkuvan ja kiinteän laajakaistan välillä on melko paljon.

Kiinteän laajakaistan reititin eli modeemi

Tämä on edelleen suositumpi versio suomalaisten kodeissa. Kiinteä laajakaista on tiettyyn osoitteeseen yhdistetty verkko-osoite, johon modeemi kytketään. Kytkeminen tapahtuu antennipistokkeen kautta. On hyvin harvinaista, että internet-yhteys toimisi enää puhelinverkon kautta. Kiinteän laajakaistan modeemi mahdollistaa Wi-Fi -verkon muodostamisen talouteen tai niin pitkälle kun signaalia riittää. Nämä ovat kuitenkin nykyään aina salasanoin suojattuja, joten nettiä ei pääse kuka tahansa kantoalueelle astuva käyttämään. Reitittimen tehtävä on muuttaa verkossa liikkuva data muotoon, joka sopii nettiyhteyttä käyttäville laitteille. Kiinteän laajakaistan modeemin signaalia voi vahvistaa samoilla välineillä, kuin mokkulankin suhteen. Tällainen modeemi ei ole samalla tavoin liikuteltavissa kuin mobiilireititin. Asennus ja yhdistäminen tapahtuvat hyvin eri tavalla.

Mokkula eli mobiilireititin

Mobiilireititin toimii langattomasti, mutta hoitaa samalla tavoin reitittimen roolia, kuin kiinteänkin laajakaistan reititin. Mobiilireititin muodostaa langattoman verkon ns. langattomasti. Erillisiä ethernet-kaapeleita tai muitakaan ei mobiilireitittimen kanssa tarvita, eikä sen suhteen tarvita erillistä osoitetta, jonne verkkoyhteystoiminnot kytketään. Mokkulan yhteydessä ei tarvita operaattorin erillisiä toimenpiteitä, vaan sen liittäminen tietokoneeseen on äärimmäisen yksinkertaista. Operaattorilta hankitussa mokkulassa on usein asetukset valmiina, mutta niiden määrittäminen itsekään ei ole vaikeaa. Mokkuloita on eri kokoisia ja eri näköisiä. Niillä on eri nopeuksia ja toki kaikissa tapauksissa verkon katvealueella on oleellinen merkitys yhteyden nopeuteen. Toisten mokkuloiden kautta on hyvinkin usean laitteen mahdollista käyttää nettiä täysin ongelmitta.

Usein kysytyt kysymykset

Mitä eroa on 4G ja 5G -mokkuloissa?

5G-mokkula käyttää hyväkseen 5G-verkkoa, joka on huomattavasti nopeampi, kuin 4G-verkko.

Voiko mokkulan kautta käyttää useampaa, kuin yhtä laitetta?

Pääsääntöisesti voi. Toiset mokkulat sallivat jopa useita kymmeniä laitteita samanaikaisesti.

Kuinka automokkula toimii?

Aseta sim-kortti, yhdistä laite tupakansytyttimeen ja yhteys on jaettavissa älylaitteille.

Mitä hyötyä on matkamokkulasta?

Matkamokkulan akun kesto on huomattavasti pidempi, kuin monissa muissa mokkuloissa.

Voiko matkamokkulaa käyttää muualla kuin reissussa?

Matkamokkulaa on mahdollista käyttää missä tahansa, eli voit käyttää sitä kotimokkulanasikin.

Mikä mobiililaajakaista on hyvä mokkulaan?

Käytännöllisin on pelkän nettiyhteyden omaava liittymä mahdollisimman nopealla ja rajattomalla netillä.

@ Copyright2022 https://www.kilpailutapuhelinliittyma.fi