Nopea netti kotiin

Vertaile sopiva kiinteä laajakaista liittymä

Kiinteä laajakaista on usein nopein mahdollinen internetyhteys, jonka voit hankkia kotiin. Mahdollinen laajakaistan tyyppi riippuu kuintenkin asuinpaikastasi. Voit tällä sivusto tarkistella eri operaattoiden tarjontaa.

Katso kotiosoitteesi tarjonta seuraavilta operaattoreilta

Elisa laajakaista

Telia laajakaista

DNA laajakaista

Myös nämä saattavat kiinnostaa

Paras laajakaista

Laajakaistalla tarkoitetaan yleisluontoisesti nopeaa ja avointa nettiyhteyttä. Se voi olla kiinteä nettikaapelilla toimiva yhteys tai täysin langaton mobiililaajakaista. Laajakaista tulee silloin tarpeelliseksi, kun tarvittava nettiyhteyden kaistaleveys ylittää puhelinverkon kautta välitettävän modeemiyhteyden tai ISDN-yhteyden. Nopeudeltaan laajakaista onkin yleensä vähintään 512 kbit/s. Laajakaista vaatii päälaitteen tietokoneen ja laajakaistayhteyden välille, mutta esimerkiksi monissa taloyhtiöiden yhteyksissä on Ethernet-liitäntä, jolloin tätä väliin kytkettävää erillistä laitetta ei tarvita ollenkaan. Onkin hyvä varmistaa laajakaistaan päälaitetta hankkiessa, että siinä on Ethernet-liitäntä. Laajakaistan yhteydet ovat yleensä täysin riippumattomia erilaisista tietokoneen käyttöjärjestelmistä, vaikka toki joitain poikkeuksiakin löytyy. Laajakaistan asentamiseen tai asetusten muuttamiseen saatetaan esimerkiksi tarvita tiettyä käyttöjärjestelmää, esimerkiksi Windows-käyttöjärjestelmää.

Millainen laajakaista kannattaa siis hankkia? Mikäli vain on mahdollista, on suositeltavaa aina hankkia kiinteä, nopea valokuitu- tai kaapeliyhteys. Jos kiinteää laajakaistaa ei kuitenkaan ole saatavilla, riittää mobiililaajakaistakin. Mobiililaajakaistan toimintaa on mahdollista tehostaa erikseen asennettavalla ulkoantennilla tarpeen mukaan. Laajakaistaa hankkiessa kannattaa ensin kartoittaa mihin tarkoitukseen nettiyhteyksiä käyttää. Yksin asuvalle, vähemmän nettiä käyttävälle henkilölle riittää hyvin aivan tavallinen yhteys, mutta jos kotona samaa yhteyttä käyttää useampi henkilö, on kannattavaa hankkia laajakaista, jonka nopeus on vähintään 100 megabittiä. Internetissä pelattavat pelit ja videoiden sekä elokuvien katselu vaativat enemmän nopeutta nettiyhteydeltä kuin uutisten lukeminen, ja oma laajakaista kannattaa valita sen mukaan miten itse nettiä käyttää.

Millainen laajakaista on sopiva kuhunkin tarkoitukseen?

Oli netin käyttö millaista tahansa, on ensisijaisesti kannattavaa aina hankkia kiinteä valokuitu- tai kaapeliyhteys. Valokuitu- ja kaapeliyhteydet ovat aktiivisessa käytössä nopeampia ja luotettavampia kuin mobiililaajakaistat, vaikka nykyään myös mobiililaajakaistat tarjoavat arkikäyttöön vallan hyvin riittäviä nopeuksia. Toisaalta kaikkiin talouksiin valokuitu- tai kaapeliyhteyttä ei ole saatavilla, jolloin kannattaa hankkia mahdollisimman nopea mobiililaajakaista. Kiinteiden laajakaistojen saatavuus vaihtelee alueittain. Kiinteitä laajakaistoja tarjoavat ainakin DNA ja Elisa, ja kummaltakin on saatavilla myös huippunopeita valokuituyhteyksiä, jotka nostavat laajakaistan nopeuden aina gigabittiluokkaan asti. Valokuituyhteyksiä harkitessa kannattaa kuitenkin ensin tarkistaa, onko yhteyksiä asennettu vielä omalle kotipaikkakunnalle. Sekä DNA että Elisa tarjoavat ajankohtaista tietoa siitä, koska valokuituyhteyksiä asennetaan uusille paikkakunnille.

Kevyeen, arkipäiväiseen netin käyttöön riittää hyvin mobiililaajakaistakin, vaikka kiinteän hankkiminen onkin aina ensisijaisesti suositeltavaa. Jos netin käyttäjiä on yksi tai kaksi, voi huoletta valita hieman hitaammankin laajakaistan. On kuitenkin otettava huomioon, että vaikka netin käyttö olisi lähinnä arkista surffailua, on saman yhteyden käyttäjien määrän kasvaessa myös tarvetta entistä nopeammalle laajakaistayhteydelle. Suoratoistopalvelut ja esimerkiksi YouTube kuitenkin vaativat jo nopeampaa nettiyhteyttä, ja mikäli netin käyttö sisältää paljon elokuvien tai videoiden katselua, kannattaakin hankkia suosiolla saman tien nopea laajakaistayhteys, jolloin videot eivät katkeile ja niistä voi nauttia HD- tai jopa 4K-tarkkuudella. Kevyessäkin netinkäytössä kannattaa muistaa, että mitä enemmän käyttäjiä, sitä enemmän nopeutta ja kaistaleveyttä tarvitaan.

Hyvin aktiivinen netin käyttö vaatii paljon nopeampaa ja kaistaleveydeltään suurempaa nettiyhteyttä. Jos netin käyttö sisältää paljon online-pelien pelaamista, elokuvien aktiivista katselua tai suurien tiedostojen lataamista ja lähettämistä, on laajakaistan kyettävä vastaamaan näiden vaatimaa suureen kaistaleveyden ja nopeuden tarvetta. Aktiiviseen netin käyttöön kannattaakin hankkia mahdollisimman nopea kiinteä nettiyhteys. Pelien suoratoistolähetys eli streamaaminen tai videoiden lataaminen YouTubeen tai muihin vastaaviin videopalveluihin vaatii myöskin hyvin paljon kaistaleveyttä ja ennen kaikkea nopean nettiyhteyden, mikä kannattaa ottaa huomioon laajakaistaa hankkiessa. Varsinkin online-pelien pelaaminen ja samanaikainen streamaaminen Twitch- tai YouTube-suoratoistopalveluihin vaatii hyvin nopeaa ja tehokasta nettiä, jotta peli ei katkeile ja videon suoratoisto sujuu ilman pätkimistä.

  • Laajakaistan nopeuden tarve vaihtelee käyttäjän mukaan.
  • Pelaaminen, elokuvat ja streamaus vaativat nopeampaa laajakaistaa.
  • Sähköpostin ja uutisten lukemiseen riittää mobiililaajakaistakin.

Paljonko laajakaista maksaa?

Laajakaistan hinta vaihtelee sen tarjoajan ja nopeuden mukaan. Laajakaistan hintaan sisältyy avausmaksu, joka sisältää kytkennän verkkoon, ja tämä kannattaa ottaa huomioon laajakaistojen hintoja vertaillessa. 600 kbit/s -nopeudella varustettu laajakaista maksaa noin 18 euroa ja sopii oivasti peruskäyttöön. Aktiivisempaan ja vaativampaan netin käyttöön sopii hyvin enemmän kaistaleveyttä tarjoava nettiyhteys, joiden hinnat vaihtelevat kaistaleveyden määrän mukaan. Esimerkiksi 1,2 M maksaa 22 euroa kuukaudessa ja paljon nopeampi 3 M kaistaleveydellä varustettu netti maksaa 28 euroa kuukaudessa. Pelaamiseen ja sen suoratoistoon sekä suurempiin talouksiin kannattaa hankkia nopealla 1 M -nopeudella varustettu nettiyhteys. 1 M -nopeudella varustettu nettiyhteys 10 M kaistaleveydellä maksaa 35 euroa kuukaudessa ja 30 M kaistaleveydellä 40 euroa kuukaudessa.

Elisan laajakaistat

Elisa tarjoaa lukuisia erilaiseen netin käyttöön sopivia Elisa Laajakaista Heti -laajakaistoja. Satunnaiseen netin käyttöön soveltuu 600 kbit/s -nopeudella ja 600 kbit/s kaistanleveydellä varustettu yhteys, joka maksaa 18,20 euroa kuukaudessa. Tämä on päivitettävissä 1,2 M kaistanleveydellä varustettuun versioon, joka maksaa vain 22,26 euroa kuukaudessa. Laajimmalla kaistanleveydellä Elisan 600Mbit/s -nopeudella tarjoamista laajakaistoista on hintaa 28,36 euroa kuukaudessa, ja siinä on 3M kaistanleveyttä, mikä riittää hyvin arkikäyttöön. Vaativampaan netinkäyttöön Elisa tarjoaa huippunopeudella varustettuja 1 M -laajakaistoja. 35,48 euron kuukausimaksulla laajakaistalle saa leveyttä 10 M, ja tämä on päivitettävissä aina 30 M kaistaleveyteen hintaan 40,56 euroa kuukaudessa. 1 M nopeudella varustetut netit sopivat hyvin suurempiin talouksiin sekä vaativaan netin käyttöön, kuten pelaamiseen.

DNA:n laajakaistat

DNA NETTI -laajakaistoja on saatavilla useilla eri nopeuksilla. DNA Tablettinetti 4G on tarkoitettu tableteille, ja se tarjoaa 50 Mbit/s -nopeutta 2,90 euron kuukausihintaan. DNA Perusnetti 4G tarjoaa 10 Mbit/s -nopeutta 14,90 euron kuukausihintaan, ja tämä on päivitettävissä aina 21 Mbit/s -nopeuteen. Vaativampaan käyttöön soveltuu DNA Tehonetti 4G 50 Mbit/s -nopeudella 21,90 euron kuukausihintaan ja DNA Supernetti 4G peräti 150 Mbit/s -nopeudella 29,90 euron kuukausihintaan. DNA Hypernetti 4G on paras DNA:n tarjoama laajakaistayhteys, ja sillä on nopeutta huimat 300 Mbit/s hintaan 34,90 euroa kuukaudessa. Kiinteiden laajakaistojen lisäksi DNA tarjoaa erilaisia liikkuvia laajakaistoja, jotka on mahdollista yhdistää esimerkiksi tablettiin tai mokkulaan.

Onko kiinteä laajakaista parempi kuin mobiililaajakaista?

Kiinteä laajakaista on aina ensisijaisesti parempi vaihtoehto kuin mobiililaajakaista. Kiinteä laajakaista tarjoaa usein nopeampaa nettiyhteyttä sekä enemmän kaistaleveyttä, ja se on toiminnaltaan huomattavasti luotettavampi. Mobiililaajakaista on kuitenkin parempi vaihtoehto silloin, jos kiinteää laajakaistaa ei ole saatavilla taloyhtiössä tai se on jostain syystä huomattavan hidas. Mobiililaajakaistaa voikin tarvittaessa päivittää erikseen asennettavalla antennilla, joka tuo lisää nopeutta ja luotettavuutta. Arkinenkin netinkäyttö vaatii nykyään huomattavan nopeita nettiyhteyksiä, ja onkin kannattavaa siksi vertailla erilaisia laajakaistoja ja valita niistä se, joka vastaa parhaiten omia tarpeita. Laajakaistalla ei voi koskaan olla liikaa nopeutta tai kaistaleveyttä, sen sijaan liian vähän nopeutta tai kaistaleveyttä saa helposti hermot kireälle.

Millainen laajakaista on paras mihinkin tarkoitukseen?

Paras laajakaista on yksilöllinen ja vastaa juuri omia tarpeita. Kevyelle nettikäytölle riittää hyvin esimerkiksi Elisa Laajakaista Heti 600 kbit/s -nopeudella ja 600 kbit/s kaistanleveydellä varustettu yhteys 18,20 euroa kuukaudessa tai DNA Perusnetti 4G 10 Mbit/s -nopeudella 14,90 euron kuukausihintaan. Nämä ovat myös hinnaltaan halvimpia laajakaistayhteyksiä, joita on tarjolla. Arkiseen nettikäyttöön esimerkiksi pienelle perheelle sopii DNA Tehonetti 4G 50 Mbit/s -nopeudella 21,90 euron kuukausihintaan tai Elisa Laajakaista Heti 600bit/s -nopeudella ja 3M kaistanleveydellä hintaan 28,36 euroa kuukaudessa. Vaativaan netin käyttöön kannattaa suosiolla hankkia nopein saatavilla oleva laajakaista, kuten Elisa Laajakaista Heti 1M-nopeudella ja 30M kaistanleveydellä hintaan 40,56 euroa kuukaudessa tai DNA Hypernetti 4G 300Mbit/s -nopeudella hintaan 34,90 euroa kuukaudessa.

@ Copyright2022 https://www.kilpailutapuhelinliittyma.fi